Daisypath Anniversary tickers

Monday, September 20, 2010

KETUPAT PALAS

ni ketupat yang siap direbus...dah bertukar warna daun palas tersebut...direbus dengan air sehingga kering...& siap untuk dimakan...

inilah hasil ketupat palas yang siap dibalut..putih lagi daunnya...sebab belum direbus

kemudian barulah dilipat menjadi segi tiga...

kena masukkn smpai penuh bumbun...kalau x ketupat tu kemek jadi x cantik...

cara membalutnya..tentulah sifu yang jadi model...jadikan kelongsong...pastu masukkan pulut...

yang ni lak fovourite anak2..pulut hitam..pstu ade biji gajus...

ini pulut yang dimasak bersama dengan santan untuk dibalut...pulut putih kosong...ni untuk cucu2..

inilah hasilnya..tapi masih kosong isinya...daun ni boleh disimpan 2@3 hari sebelum dibuat ketupat...

kemudian dibalut seperti ketupat..

inilah daun yang siap dibuka...

digulung supaya terbuka cantik untuk hilangkan lipatannya...

daun palas dibuka..

kalau beraya kat kedah ketupat palas adalah menjadi kewajipan..x sah kalau xde..rasa cm x raya lak...sebelum raya memang banyaklah org menjual daun palas..daun palas ni akan dibuka awal sebelum proses membalut ketupat...ketupat ni kalau x pandai memang x jadi dibuatnya...bukan boleh balut je..nnti silap balut masuk air..lembik ketupat ni...aku pun x reti sangat buat...tapi bolehlah sebab ade sifunya...sapa lagi kalau bukan mak aku...memamg terror lah...ketupat palas ni ade yg pulut kosong je..ade yg pulut diletak kacang @ jagung....& ade lak pulut hitam...kami sekeluarga punye fovourite mestilh ketupat hitam...tahun ni siap letak bji gajus/janggus...sedapnye x terkire..kena lak dengan rendang..fuhh lupa diri..pasti ngantuk..pulut melekat kt mata..:) ...ok jom layan pic cara2 membuat ketupat palas...

No comments:

Post a Comment