ni ketupat yang siap direbus...dah bertukar warna daun palas tersebut...direbus dengan air sehingga kering...& siap untuk dimakan...
cara membalutnya..tentulah sifu yang jadi model...jadikan kelongsong...pastu masukkan pulut...
inilah hasilnya..tapi masih kosong isinya...daun ni boleh disimpan 2@3 hari sebelum dibuat ketupat...
kalau beraya kat kedah ketupat palas adalah menjadi kewajipan..x sah kalau xde..rasa cm x raya lak...sebelum raya memang banyaklah org menjual daun palas..daun palas ni akan dibuka awal sebelum proses membalut ketupat...ketupat ni kalau x pandai memang x jadi dibuatnya...bukan boleh balut je..nnti silap balut masuk air..lembik ketupat ni...aku pun x reti sangat buat...tapi bolehlah sebab ade sifunya...sapa lagi kalau bukan mak aku...memamg terror lah...ketupat palas ni ade yg pulut kosong je..ade yg pulut diletak kacang @ jagung....& ade lak pulut hitam...kami sekeluarga punye fovourite mestilh ketupat hitam...tahun ni siap letak bji gajus/janggus...sedapnye x terkire..kena lak dengan rendang..fuhh lupa diri..pasti ngantuk..pulut melekat kt mata..:) ...ok jom layan pic cara2 membuat ketupat palas...
No comments:
Post a Comment